Thursday, October 23, 2014

Drømmejakten?

I år var det særdeles mange unghunder i jaktlaget vårt, og det ble derfor besluttet å prioritere disse. Da falt valget på rypejakt, hvor det er enklere å følge med på rampestrekene til de firbeinte. Opprinnelig var planen å dra til Finnmark, men etter litt diskusjon og varierende rapporter derfra ble det omlegging i planene. Turen gikk igjen til nabolandet Sverige, men betydelig lenger nord enn vi vanligvis drar. Nytt for året var at vi skulle bli flydd langt inn i terrenget med helikopter. 


Med 130 kg i overlast lettet vi fra bjørkeskogen og satte kursen innover fjellheimen i vindkastene. Turbulensen ble raskt glemt da vi gikk inn for landing og et rypekull lettet under helikopteret. Dette lovde bra! På kvelden ble det en bitteliten jakttur rundt campen hvor alle fantasier og drømmer om god rypebestand ble bekreftet!


Dagene som fulgte var helt fantastiske. Været var egentlig alt for fint for jakt. Strålende sol, vindstille og 20 grader midt på dagen. Vi ble derfor nødt til å stå opp grytidlig for å få noenlunde fine forhold. Den beste tiden var mellom 5 og 6 på morgenkvisten, mens det enda var litt fukt i bakken og rett før det ble mørkt. Det ble derfor mange timer i campen midt på dagen hvor både hunder og jegere fikk slappet av. 
Unghundene fikk flere titalls sjanser på fugl hver dag og etter hvert ble alle svært lydige. Til tider kokte det over i de unge hjernene, men det er kanskje ikke så rart når vi har flere hundre ryper på vingene i løpet av kort tid. Det var sjelden mer enn et par hundre meter mellom oppluktene.
Etter et par dager ble vi såpass mette på å felle fugl at bare en og en av oss skjøt, mens de to andre førte hund og tok bilder. Det var uansett ikke noe problem å fylle kvoten på 8 ryper per stk/dag. Mange fine bilder ble det også.
Frisk har funnet rypekull


Guts


Terrenget vi jaktet i var fantastisk fint, men tungt. Tette vierkratt utgjorde store deler av terrenget. Dette er fin biotop for rypa som har både skjul og mat i massevis. Bakdelen er at den kan være vanskelig å finne igjen når den er skadeskutt. Heldigvis viste Frisk at han er veldig stødig i apport av skadeskutt fugl og berget mange ryper vi aldri hadde funnet uten ham.
Frisk apporterer skadd rype

 Neste år går nok turen tilbake til Paradiset :-)

For flere bilder, trykk her.



No comments: