Saturday, March 3, 2012

Sesongens siste rypejakthelg! :-(


Jaktsesongen har nok en gang passert så alt for fort. Har hatt utrolig mange flotte turer og en hund som har fungert utmerket. Nytt for sesongen var augustjakt i Vilhelmina, en opplevelse av de store, som absolutt skal gjentas til høsten. Sipmek har utviklet seg videre fra hans første sesong med bedre søk og intensitet, men holder fortsatt god kontakt og støkker sjelden. Rett og slett en meget god og trygg jakthund som har presentert store mengder fugl for enkle skudd! :-) 
 Sesongens siste jaktturer ble unnagjort i helgen. Gaupejakt ble nedprioritert til fordel for flotte dager på fjellet med nydelig skiføre og flott vær. Jakten fant sted i nærområdet på Fosen, så store mengder rype var det ikke aktuelt å felle. Gledelig nok var det godt med rype å se, så jeg tillot meg å skyte noen. Som tidligere vintre, hadde en del fjellrype (Lagopus muta) trukket over til vinterbeite på fjellene over Vanvikan. Disse rypene kommer trolig trekkende sammen med reinen fra Verrafjellene. Selv om fjellrypa er en utakknemlig art å jakte med stående hund, er Sipmek flink til å tilpasse fuglebehandling etter opplevd adferd. Etter et par møter med fjellrypa som resulterte i at de lettet 30 meter foran hunden, justerte han standene, slik at han sto på lengre avstand. Dette åpnet muligheten for ansmygning og skudd med hagla, som etter en velfortjent doublé ble byttet ut med kamera. Nede i bjørkekjerrene trykte lirypa godt i nysnøen, Her ble det en ny felling fra et stort og fint rypekull. Da ble hagla hengt på skuldra resten av dagen...   

 Søndagen ble det tur til Amunddalen i Åfjord sammen med Børge Sved. Her hadde det vært jaktprøve (Fosenprøven) dagen før, hvor de på hele dagen hadde sett én eneste rype. Kunne dette stemme? Det måtte vi finne ut. Vi må vel innrømme at det ikke var all verden med rype i fjellet, men noen situasjoner fikk vi. Og etterhvert, knakk Sipmek koden for alvor. Som den skogsfuglhunden han er, søkte han bestemt nedover mot den tette granskogen langs elva i dalbunnen. Der var det tett mellom standene og skuddsituasjonene, men på grunn av den tette skogen ble det mest kvistknekking og heller dårlig med fellinger. Men en flott dag med flott skiføre!
De flotte opplevelsene de to foregående dagene gjorde at jeg tok fri fra jobb på mandagen. Jeg bare måtte ha én siste jakttur! Også dette ble en flott dag, med masse ryper i luften, så jeg bestemte meg for å prøve å felle en rype. Se hvordan det gikk her.

Flere bilder fra årets jakt kan du se i dette albumet: Jakt 2011/12

Nå blir det mye hundetrening med fokus på ro i oppflukt fremover, som desverre har blitt litt nedprioritert under jakta.

No comments: